Parodontologija

Parodontopatija predstavlja hronično zapaljensko oboljenje potpornih tkiva tj. tkiva koji okružuju zub. U narodu je ova bolest poznatija kao parodontoza.

Krvarenje, otok i crvenilo desni prvi su znaci da je došlo do zapaljenja potpornih tkiva zuba. Posle prvih znakova oboljenja treba se obratiti stomatologu, jer ukoliko se čeka previše može da dođe do gubitka zuba.

Važno je istaći da je parodontopatija veoma rasprostranjena. Procenjuje se da je zastupljena kod čak 2/3 ljudske populacije. Zajedno sa zubnim karijesom, odgovorna je za gubitak najvećeg broja zuba što za posledicu ima remećenje ne samo estetike već i funkcije žvakanja i govora.

Osnovni uzrok ovog oboljenja su specifične bakterije dentalnog plaka – naslage koja ostaje na zubima usled loše oralne higijene. Pojavi ovog oboljenja doprinose i loši stomatološki radovi, karijes, loše navike poput pušenja, grickanja raličitih predmeta ili škripanje zubima. Bržem napredovanju parodontopatije pomažu i različite sistemske bolesti, loše balansirana ishrana i stres, uz smanjene odbrambene sposobnosti organizma.

Da ne bi došlo do parodontopatije, oralna higijena je od izuzetne važnosti. Nije dovoljno koristiti samo četkicu za zube i zubnu pastu već i zubni konac i međuzubne četkice. Ukoliko se upotrebljava samo četkica  ostaci hrane ostaju zarobljeni na površinama zuba do kojih vlakna četkice ne mogu dopreti. To su veoma uska područja između dva zuba ispunjena desnima, koja predstavljaju mesto početka parodontopatije.

Ova bolest se leči, a koja terapija će biti primenjena zavisi od toga koliko je odmakla. Ukoliko se pacijent javi u početnoj fazi, primenom konzervativnih metoda kao što je ultrazvučno uklanjanje kamenca i obrada parodontalnih džepova, moguće je zaustaviti patološki proces i izlečiti ga.

Međutim, najveći broj pacijenata se javlja stomatologu u stadijumu kada je neophodna hirurška terapija koja ima za cilj regeneraciju izgubljenih tkiva, naročito kosti.

U specijalističkoj ordinaciji Lakčević se primenjuju najsavremenije metode u lečenju ovog oboljenja.