Kada najranije početi sa pranjem zubića kod mališana?

Kada najranije početi sa pranjem zubića kod mališana?

Odmah! Savetujemo vam da, čim nikne prvi zubić počnete sa njegovim pranjem. Ovo ćete činiti ujutru i uveče blagom, najblažom četkicom ili jednostavno vlažnom gazom. Delom ćete ovo činiti zbog higijene, a dobrim delom i zbog stvaranja navike i učenja vaših mališana da je važno voditi računa o higijeni zuba.

Kako se zubići peru gazom?

Vrlo jednostavno. Uzmite maleno parče gaze, navlažite je čistom vodom, a potom istrljajte zubić od ivice desni do suprotnog kraja, kako sa vidljive strane, tako i sa unutrašnje. Dovoljno je da proces ponovite 6-7 puta i situacija će već biti bolja.  

Naravno, možete koristiti i specijalizovane četkice koje se navlače na prst i takođe deluju kao sjajan masažer. Najmlađima će ovo biti zanimljivo jer će moći da se igraju četkicom, a počeće i da se navikavaju na nju.  

Budite oprezni. Paste za zube nemojte uvoditi pre druge godine života, a i tada počnite prvo sa dečjim pastama koje ćete u najmanjoj količini istisnuti na četkicu tako da ne postoji mogućnost gutanja.  

Ako zaista želite da pomognete vašoj deci da steknu zdrave navike kada je u pitanju higijena zubića, onda im dajte dobar primer i svako pranje začinite nekom pesmicom ili ritualom koji im bude zanimljiv. Dan po dan i biće vam sve lakše. Srećno! 🙂